Sørlandsk sommerøy

I sørlendingenes egen mytologi er Justøya og farvannet rundt kvintessensen av sommeridyll i skjærgården. Å drive rolig gjennom Blindleia en solmettet ettermiddag og så ta en sving utenom for å se om fisken biter i kveldinga, vandre på lune skogsstier, sole seg på svabergene, lukte havet og høre bølgeskvulpene – hva er mer perfekt enn det?

Eller slentre på brygga i Brekkestø, kjøpe friske grønnsaker og grille dem sammen med selvfanget fisk? Eller pølser og koteletter fra kjøpmannen i den lille sommeråpne butikken, hvis det passer bedre? Har du en praktisk, lettstelt hytte på Brekkekjær, tilkoplet vann og avløp, er alt klart for det gode liv.

Navnet Justøya har sitt opphav i Jóstr, det norrøne navnet på busken istervier.

Øya er den nest største i Aust-Agder og byr på fine naturopplevelser. Her er rikt fugleliv, hjort og fine skogspartier, øya har små ferskvann, badeplasser og fine turveier. Tettbebyggelsen Brekkestø ligger på den sydlige enden og var en mye brukt uthavn i seilskutetida. Godt bevart trearkitektur gir stedet et vakkert særpreg.

Fra Justøya er ikke veien lang til Lillesand og Kristiansand, for ikke å snakke om Dyreparken.

Historien

I seilskutenes gullalder fra 1848 til 1900 var Brekkestø en av Skageraks beste vinterhavner. Ofte lå det skuter fra hele Nord Europe i vinterdvale i flere måneder og havna krydde av små kneiper, overnattingssteder, utsalg av alle slag, butikker, egen tollbod og lagerlokaler. Kort sagt det var et yrende liv mens de ventet på at isen skulle gå og mannskapet kunne laste skipene fulle og igjen sette segl. Vinteren 1862 ble det registrert mer enn 90 skuter i Brekkestø havn og det ble sagt at man kunne gå tørrskodd fra øy til øy i sundet.

På grunn av Brekkestø’s historie og geografiske beliggenhet med to utløp og ly for vår og vind, regnes Brekkestø som en av Sørlandskystens ut-havner. Navnet Brekkestø er satt sammen av brekke i betydningen av fjellside og stø som er et gammelt ord for plassen der man trakk opp båtene og hvor båtene kunne legge til lands. 

 

Bilder: G.O.Gullaksen

Grethe O. Gullaksen

Brekkekjær Morgansvei 4, 4780 Brekkestø Telefon: 993 53 608
Eier: Inger Lise Syversen / post@brekkekjaer.no

adamSørlandsk sommerøy